Wednesday, October 3, 2007

Walnoten

(english version? Please scroll down)
Blog-Event XXVIII: Die Walnuss
Toen ik de vorige keer ontdekte dat er appeldag was, zag ik dat Zorra van 1x umrühren bitten (Kochtopf) ook een Walnoot-event had georganiseerd. Het is maar goed dat er mensen zijn die daar zoveel tijd insteken, zodat anderen daar zo aan mee mogen doen. Ik zou daar niet erg handig in zijn volgens mij, want een kei op computergebied ben ik dus écht niet.

Maar gelukkig kan ik wel iets lekkers maken met walnoten... en dus heb ik dat maar gedaan.

Walnoten-kaneelkoek
(± 20 stukjes)
230 g boter of margarine, zacht
150 g (fijne) kristalsuiker
2 tl vanillesuiker
snufje zout
4 eieren
200 g bloem
2 tl bakpoeder
1 1/4 el cacaopoeder
2 tl kaneelpoeder
1/4 tl kaneelolie (optioneel)
120 g walnoten, gehakt


glazuur:
20 walnoothelften
1/4 tl kaneelpoeder
190 g poedersuiker
1 el lichte cornsyrup (optioneel)
± 2 el water (± 4 zonder cornsyrup)

Vet een bakblik (30 x40 cm) in en bekleed het met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180ºC.

Roer de boter zacht, voeg de suiker, zout en vanillesuiker toe en mix tot het licht en luchtig is. Klop 1 voor 1 de eieren erdoor. Zeef meel, cacaopoeder, bakpoeder en kaneel erover en mix het kort tot massa. Voeg dan de gehakte walnoten erbij en roer ze er door. Doe het beslag in het bakblik en spreid het gelijkmatig uit. Bak in het midden van de oven ongeveer 20-25 minuten. Laat de koek afkoelen.

Maak het glazuur door de ingrediënten met een garde te mengen in een pannetje dat je matig verwarmt. Giet het over de afgekoelde koek en strijk het over de koek. Plak hierop de 20 walnoothelften en snijd dan de koek in 20 gelijke stukken. Eet smakelijk!

(vrij naar een recept uit "Kuchen" -Dr. Oetker)

P.S. Ondertussen zijn de recepten verzameld: Kijk voor de 'round-up' hier en stem op je favoriet!

******************************************

Walnuts

Last time I discovered it was apple-day, I also saw another event about walnuts on Zorra's blog. There is a lot of time involved in doing these events. It's just so nice that people put their efforts into it, so that others can participate. Thanks again Zorra. I would be a disaster in organising such a thing, I'm not very good at computerstuff. So thank you "kochtopf" for all your time and efforts that goes into this. Fortunately I can bake something nice with walnuts... so I just went and did that!

Walnut cinnamon squares
(Yield 20 squares)
2 sticks of butter (230 g), softened
3/4 cup sugar (150 g)
2 tsp vanilla sugar or extract
pinch of salt
4 eggs (medium)
200 g all-purpose flour
1 heaped TBsp cocoapowder
2 tsp baking powder
1 tsp cinnamon, ground
1/4 tsp cinnamon oil (optional)
120 g chopped walnuts

Glaze:
1 1/2 cup icing sugar
1 TBsp light corn syrup
1/4 tsp cinnamon, ground
± 2 TBsp water

Put baking parchment on a bakingsheet (± 12" x 16") and preheat the oven to 360ºF.

Cream the butter with the sugar,salt and vanillasugar until fluffy. Beat in the eggs one by one. Sift the flour, baking and cocoa powder and cinnamon en mix it through (don't overwork it). Finally add the chopped walnuts and stir them through. Spoon the mixture on the baking sheet and spread it out evenly. Bake for about 20-25 minutes.

Make the glaze by stirring the ingredients in a small saucepan to a smooth paste. Pour over the cooled cake and spread out with a knife. Place the 20 walnut halves evenly on the cake and cut into 20 (almost) squares. Let the icing harden ....and enjoy!

P.S. In the meantime there's the round-up and all the fantastic entries are to be seen: Here! Have a look and vote!

2 comments:

Barbara said...

This is a very yummy recipe - I would like to get a piece of your walnut cinnamon squares... ;-)

And a great photo!

Anonymous said...

Lekker! Zo kom ik wel door de walnotenberg heen....ik heb geen kaneelolie, maar wel kaneellikeur...moet kunnen toch?

OT Goed en gevarieerd eten levert idd knalgele dooiers op...in de handel geeft men vaak alleen legkorrel/meel en geen graan. Wat goed dat jouw kipjes het nu ook goed doen :-)alleen wat vroeg van de leg, maar dat kan aan de soort liggen, geloof ik ;-)